Malàisia i Singapur

Estiu 2005

INTRODUCCIÓ

Malàisia és el resultat de la seva història d’invasions i dominacions estrangeres i això es reflexa en una societat multiracial: És un pais on és dificil trobar precisament, gent que de seguida podem identificar com a malais, el que trobem a l’arribar a Malàisia és una gran barreja de races: indis, àrabs, tailandesos, indonesis, xinesos...

El que també vam veure és que és un pais desenvolupat i sobretot si ho comparem amb els seus veïns dels sudest asiàtic: Vietnam, Xina.... i això és resultat de la recent presència anglesa a tot el pais, cosa que va influir molt en les infrastructures, comerç i tot el demés.

També a resultes de tot això, la majoria de cartells (privats i públics) indicatius, publicitat, etc. estan escrits en anglès, i xinès i evidentment malai.

Des del punt de vista urbà, els carrers els vam trobar relativament homogeneitzats, més del que ens haguéssim esperat per un pais asiàtic. Les clavegueres moltes estaven obertes però no hi havia gran diferència de nivells.

Qui visita la costa est i l’oest de Malàisia s’adonarà que el nivell de desenvolupament en general: infrastructures, turístic, nivell d’anglès.... etc, tot és més alt al cantó occidental de Malàisia.

Curiositats:

- A la majoria de restaurants no acostumen a donar (i sovint no tenen) ganivets. I els tovallons sovint s’han de demanar expressament, si no no van incorporats en la “gastronomia”.

- Es recomenable revel.lar els carrets de fotos i les fotos digitals a Malàisia, paguem 0,35RM per foto digital en tamany 10x15. Per revelar fotografies analògiques paguem també 0,35RM més 5RM pel revelat. Val la pena comparar preus i intentar negociar preus per quantitats, a la majoria de llocs ens ofereixen 0,60RM per foto revelada com a primer preu, i com a màxim alguns baixen a 0,50RM o màxim 0,42RM. Nosaltres a Kuala Lumpur ho fem a Foto Suria (50 Jalan Hang Kasturi, just davant del central market, www.fotosuria.com), tenen vàries botigues per tot Kuala Lumpur.

Informacions generals:

http://www.tourism.gov.my/main/default.asp

www.turismomalasia.com.es

FITXA TÈCNICA DEL VIATGE

Data

Del 29 de juliol al 21 agost 2005

Diners

A Malàisia es pot canviar en bancs o en cases de canvi sense cap problema euros o dòlars. Nosaltres tenim la experiència d’haver-nos emportat les dues monedes i no vam tenir mai absolutament cap problema per canviar.

A algun lloc que vam canviar, vam preguntar si el canvi que ens oferien era el millor i sorprenentment el milloraven, per tan cal insistir en si es pot obtenir un canvi millor.

Les tarjetes de crèdit són acceptades a molts llocs/hoteles, això sí: carreguen entre un 3% i un 5% de comissió.

Canvi mitjà:

A Singapur canviem de dòlars americans a dòlars de Singapur: 1,636 dòlars de SGP per cada dòlar americà (per anar ràpid per calcular preus, agafeu els preus en dòlars de Singapur, es divideix entre dos i tenim Euros).

El Ringgit malai (RM) 1 Euros = 4,6 RM (per anar ràpit dividim entre 5 el preu de RM i sabem el preu en Euros, una altra manera seria multiplicant x2 els preus en RM i treure un 0 i ja tenim Euros).

Per cada dòlar americà dónen 3,6RM.

Els bancs no es queden comissió quan es canvien diners en efectiu, però sí es queden 10RM quan es canvien xecs de viatge. És recomanable comparar bé els tipus de canvi en diferents llocs, en cas contrari es podrien deixar molts diners pel camí.

Despeses del viatge

+ 1034 € (vol BCN-Malàisia-BCN

+ 45 € (vol Johor Bahru-Kuching-Johor Bahru)

+ 120 € (Transports: autobusos interurbans, autobusos urbans i taxis)

+ 280 € (Hotels)

+ 140 € (Restaurants, sucs i supermercats)

+ 38 € (Souvenirs i varis)

+ 48 € (Excursions i entrades)

= 1705 € Total del viatge

Pressupost diari mitjà:

27 €, vols a part.

Visat

És obligatori portar el passaport vigent i guardar la targeta d’entrada fins al final del viatge que ens serà reclamada a la duana de l’aeroport.

Només és necessari el visat si es vol estar a Malàisia més de 90 dies.

El mateix és vàlid per Singapur.

Salut

No és necessari vacunar-se si no es té intenció d’anar a la illa de Borneo, si hi volem anar ens haurem de vacunar i prendre pastilles contra la malària. Les vacunes recomanades són la febre groga, hepatits A, hepatits B, febre tifoidea, meningitis, estar al dia de la vacuna de diftèria i tètanos (s’ha de posar cada 10 anys).

Cal vacunar-se almenys 1 mes abans de començar el viatge, i les pastilles de la malària s’han de prendre també 4 setmanes abans del viatge. Per vacunar-se cal anar als centres habilitats pel departament de sanitat de la Generalitat de Catalunya (Tel. 93-443 05 07).

Les vacunes i consulta costen uns 27 euros, inclosa la consulta. S’ha de demanar hora prèviament i aconsellem preveure-ho amb molt temps (3-4 mesos abans), doncs al créixer el nombre de viatgers a destinacions exòtiques, pot ser que ja tinguin l’hora que ens va bé donada.

Seguretat

Malàisia és un pais que ens ha semblat molt i molt tranquil, la mateixa sensació que en altres països asiàtics. Cert és que es recomena tenir les mínimes precaucions que es tenen a tot arreu on es viatja (o on es viu!).

Els robatoris passen, però no tenen per què passar si s’està vigilant els objectes de valor que es porta. Evidentment s’aconsella viatjar sense joies ni ostentacions vàries externes.

La nostra experiència va ser absolutament positiva i per la resta, just tenir les habituals precaucions que es té en qualsevol viatge (o quan es passeja per Barcelona), sobretot en llocs d’aglomeracions de gent i en hores nocturnes i llocs de poca lluminositat.

Transport

Tot i que les distàncies entre ciutats a visitar no són molt grans, un cop s’agafa el transport públic sembla que sí siguin grans distàncies doncs ni els autobusos ni els taxis que vam agafar passaven de 70/80 kms. per hora, i aleshores es transformava en vàries hores de recorregut.

Les infrastructures de carreteres estan millor al cantó occidental de totes maneres estaven construint una autopista de sud a nord a tota la costa oriental, l’esforç inversor és notable i veiem moltes carreteres en obres.

Taxi: els taxis a Malàisia són molt barats, i només funcionen amb taximetre (=barmeter) a Kuala Lumpur, i s’ha de demanar que el posin, perquè a la que puja un turista (nosaltres mateixos), vam poder observar que no sempre el volen posar, i que per fer un recorregut que amb taxímetre costa 2,5-3RM, ens demanaven 10RM, aleshores baixavem del taxi fins trobar-ne un que treballés honradament. És el nostre dret demanar que posin el taxímetre i creiem que és millor no fomentar les males pràciques de prendre el pèl als turistes.

A la resta del pais no funcionen amb taximetre i els recorreguts més o menys llargs estan ja estipulats amb tarifa fixa “oficial” i publicada, i la resta de recorreguts s’han de pactar.

Avió: Nosaltres només vam agafar un vol intern i el vam comprar un mes abans de marxar des de Barcelona i per internet.

Vam volar des de Johor Bahru i no des de Singapur per anar a l’illa de Borneo doncs des d’aquest petit i modern aeroport els vols són molt més barats que des de l’aeroport internacional de Singapur. Tot just estaven acabant les obres en aquest aeroport i realment ens sorprenia la modernitat de totes les instal·lacions.

Companyies aérees:

AirAsia: http://www.airasia.com/index.htm, companyia de low cost

Malaysia Airlines: http://www.malaysiaairlines.com/

Singapore Airlines: http://www.singaporeair.com/saa

A la guia diu que per marxar de Malàisia s’ha de pagar una taxa d’aeroport de 47RM, però més val assegurar-nos doncs probablement ja ho teniu inclòs dins el vostre bitllet.

Autobús: Els autobusos interurbans són una bona opció per a moure’s pel pais. Les diferents empreses que operen entre ciutats, tenen totes el mateix preu, per tant el que hem de fer és fixar-nos en el tipus d’autobus que ofereixen.

Tots els autobusos que vam agafar, van posar betzina un cop havia carregat els passatgers, i a més, la betzina la posen sense apagar el motor. Tothom ho fa aixi a Malàisia.

Tot i que les distàncies no són grans es tarda moltes hores doncs la velocitat màxima dels autobusos oscil.la entre els 60 i els 90 qms/hora.

Companyies d’autobusos:

Konsortium Bas Ekspress , www.supercoach.com.my

Gunung Raya: http://www.gunungraya.com.sg/coachframe.asp

Plusliner: http://www.plusliner.com/

Transnasional

Algunes linies d’autobusos interurbans tenen autobusos amb tres seients per filera enlloc dels habituals quatre, i això ens permet estar molt més confortables. Recomanem informar-nos del tipus d’autobusos que utilitza les diferents empreses.

Tren: no vam agafar cap tren, doncs hi ha només una linia al cantó oest i la opció d’horaris, preus i durades de trajectes és millor amb els autobusos.

http://www.keretapi.com/railwaymap.html

Cotxe: l’opció del lloguer d’un cotxe semblar ser bona, doncs la betzina és molt barata i el preu del lloguer del cotxe no és abusiu.

Clima

La major part de Malàisia no presenta variacions estacionals significatives, ni en pluja, ni temperatura ni humitat.

El clima a Malàisia quan nosaltres la vam visitar, era extremadament calurós i humit i sempre acabes ben suat.

Les temperatures éren superiors als 35 graus de dia i al vespre al voltant dels 30.

A la zona de les muntanyes, a les Cameron Highlands, evidentment no feia calor extrema però també en feia.

A l’illa de Borneo la calor sí era extrema.

No ens va ploure cap dia.

Allotjament

Malàisia té molts tipus d’allotjament, en general força econòmic.

Hem comprovat que alguns hotels tenen una web que semblen habitacions més maques i noves del que després trobem a la realitat.

Qui no tingui manies i sigui de gustos austers pot dormir per 30-50RM la nit per habitació doble. Els hotels “moderns” o senzillament millors ja costen entre 90 i 150RM.

A partir de 150RM són hotels molt macos, nous i moderns.

Quan els hotels ofereixen habitacions amb televisor, acostuma a ser de canals locals a menys que tinguin el satel.lit “astro” que ofereixen alguns canals en anglès.

En aquest viatge, excepcionalment ja anem amb alguns hotels reservats des de Barcelona per internet, alguns ens van deparar alguna sorpresa al comparar els que vam veure a la web amb la realitat, i per això recomanem seguir el nostre sistema habitual: quan arribem a una ciutat nova, un es quedava amb les motxil.les i l’altre anava a veure els hotels que recomana la guia, o les que haviem trobat prèviament per internet. Sense cap problema els hotelers et deixen veure l’habitació i et dónen el preu.

Sempre cal intentar regatejar el preu, però a Malàisia no és com a d’altres països que rebaixen sempre o que s’aconsegueixen grans descomptes. Cal intentar-ho però Malàisia no és un país on hem aconseguit massa intentant trobar preus més barats.

Els esmorzars no sempre estan inclosos; i sincerament, si és que no fós que ens agrada molt l’arroç, quasi que no cal que paguem l’extra per a l’esmorzar ja que és bàsicament pensat per hostes asiàtics i hi trobem arroc i noodles cuinats de diferents maneres, i només a vegades fruita (meló, síndria i pinya) i ous.

Si es paga en tarjeta visa sempre carreguen un 3% o un 5%.

També convé preguntar si els preus són nets o “plus plus”: +5% d’impostos del govern i 10% de taxes pel servei.

Si es té previst arribar a una ciutat en divendres o dissabte, recomanem fer una reserva prèvia doncs nosaltres vam tenir dificultats en trobar habitació que ens agradés el lloc i el preu a l’arribar en cap de setmana a algun lloc.

Si volem sortir de casa amb reserves fetes, recomanem no fer reserves directament amb els hotels sinó amb: www.malaysiahotels.cc, [email protected], doncs hem comprobat que els preus que tenen d’internet són més barats que fent les reserves directament amb els hotels o amb les webs directes dels hotels.

Gastronomia

Malàisia és el resultat d’una barreja de cultures increïble i evidentment això es reflexa en la variadissima gastronomia: cuina xinesa, india, malaia, tailandesa, indonèsia, japonesa...

A més, a part de restaurants amb cuina tipica d’aquests països, trobem com a tota Àsia, tot de parades al carrer que es munten a la que es comença a fer fosc i on hi podem degustar qualsevol tipus de plat que desitgem a preus molt econòmics.

Els restaurants que trobem acostumen a ser senzills, amb cadires de plàstic i oberts, és a dir, sense vidres, com si fós a l’aire lliure.

Hem de comentar que els preus dels plats són barats, si volem podem menjar per 2-3 euros i anant a un restaurant “de categoria”, podriem pagar uns 10-15 euros. La diferència d’aquests restaurants és el local o la presentació, però que sigui més car, no vol dir que el menjar (la matèria prima almenys, carn, peix, marisc) tingui molta més qualitat.

A destacar també el peix a la zona de la costa, molts restaurants et deixen triar el peix que vols i te’l fan a la barbacoa allà davant teu, i pagues segons el pès del peix.

Generalment són ràpids en servir, malhauradament tot i que viuen majoritàriament del turisme, parlen l’anglès minim per a entendre’t quina beguda vols però poca cosa més

Encara que demanem un primer i un segon plat, tot ho porten quan ho tenen fet, sense tenir en compte que sigui primer o sigui segon i també sense esperar a que tots els de la taula ho tinguin al mateix temps.

El que ens sorprèn és que la fruita no és tan bona com ens esperavem i que els sucs ens els dónen sempre amb la meitat del líquid compost per aigua. Només en pocs llocs aconseguim que ens donin un got només amb suc (pure juice) i pel que sempre hem de pagar més. Els preus són entre 5 i 10RM.

Per als amants del bon vi, lamentem dir que a Malàisia el vi és clarament un producte de luxe, i no de consum. En alguns restaurants de nivell mitjà es pot trobar vi australià i/o francès a un cost relativament elevat.

A l’hora de pagar hem de tenir en compte que a vegades s’hi ha d’afegir el “plus plus”: +5% d’impostos del govern i 10% de taxes pel servei.

Diferència horària

Durant el nostre estiu, tenen 6 hores més.

Guies de viatge

Malaysia e Brunei, Lonely Planet versió italiana (Ed. Març 2004).

(En el moment del viatge no existia la versió en castellà.

ITINERARI

Optem per arribar per Singapur i sortir per Kuala Lumpur aixi podem veure una altra “país/ciutat” a part de Malàisia.

Triem anar a les ciutats i illes segons els nostres gustos i segons el que llegim a la guia. Malhauradament no tenim prou temps com per visitar tot el que desitjariem de la part malaia de l’illa de Borneo i només ens hi estem 3 dies. Qui tingui més temps o no vulgui passar tants dies per les illes paradisíaques pot optar per una estància més llarga per l’illa de Borneo, per conèixer més parcs nacionals o les illes també paradisíaques que hi ha a Sabah i també aprofitar per conèixer el regne de Brunei o conviure amb families i visitar orangutans: Al Sabah: www.redapeencounters.com

29 juliol: Barcelona - avió

30 juliol: Singapur

31 juliol: Singapur – Johor Bahru

1 agost: Johor-Bahru – Kuching (Illa de Borneo)

2 agost: Kuching

3 agost: Kuching

4 agost: Kuching – Salang (Illa de Tioman)

5 agost: Salang (Illa de Tioman)

6 agost: Salang (Illa de Tioman) – Kuala Terengganu

7 agost: Kuala Terengganu – Pulau Kecil (Illes Perhentian)

8 agost: Pulau Kecil (Illes Perhentian)

9 agost: Pulau Kecil (Illes Perhentian)

10 agost: Pulau Kecil (Illes Perhentian) – Pulau Besar (Illes Perhentian)

11 agost Pulau Besar (Illes Perhentian)

12 agost: Pulau Besar (Illes Perhentian) – Tanah Rata (Cameron Highlands)

13 agost: Tanah Rata (Cameron Highlands)

14 agost: Tanah Rata (Cameron Highlands)

15 agost: Tanah Rata (Cameron Highlands) – Georgetown (Illa de Penang)

16 agost: Georgetown (Illa de Penang)

17 agost: Georgetown (Illa de Penang) – Kuala Lumpur

18 agost: Kuala Lumpur – Melaka - Kuala Lumpur

19 agost: Kuala Lumpur

20 agost: Kuala Lumpur - avió

21 agost: Avió- Barcelona

SINGAPUR

Singapur és una illa tocant al sud de Malàisia i nosaltres decidim reservar el vol des de Barcelona entrant per Singapur i sortint per Malàisia per aprofitar i conèixer (per sobre) una ciutat-país.

Singapur és la ciutat més neta que hem vist mai, moderna, amb una barreja extrema de races i persones i que les poques hores que hi passem ens resulten molt agradables.

Els preus de Singapur són més barats que a Barcelona però no massa menys. És una ciutat molt moderna que conserva algunes cases colonials i barris com el China Town i el Little India.

Com arribar-hi

Comprem el bitllet a Viatges Iberia a Mataró: 93-755 25 80, paguem 1034 euros.

El vol Barcelona- Frankfurt amb Lufthansa tarda 1 hora i 40 minuts. A Frankfurt tenim el temps just de canviar i agafem el vol Frankfurt – Singapur que tarda 11 hores i mitja. A l’aeroport internacional de Singapur agafem un taxi que ens costa 16$ de Singapur fins a l’hotel 81 Palace.

Dormir & Menjar

A Singapur hi ha uns 20 hotels de la cadena 81 i nosaltres triem un entre els més barats i que té una estació de metro a 5 minuts caminant, doncs no és al centre de la ciutat.

Paguem 49$ per l’habitació doble sense esmorzar. És un hotel “modern” però que ja té els seus anys i que en cap de setmana costa 10$ més. No inclou l’esmorzar. (Hotel 81 Palace, 25 Lorong 6, Geylang, Singapore 398867, Tel. 0065-6440 8181, Fax 0065-6842 41 35, www.hotel81.com.sg, [email protected]).

Donat que només tenim un sopar, sortim pel centre i parem a un centre comercial ple de restaurants, triem el Imperial Treasure La Mian Xiao Long Bao (Marina Square) (6 Raffles Boulevard #02-138, Marina Square Singapore 039594, Tel. 0065-6338 2212, Fax 0065-6339 26 22), on mengem discretament.

Coses a veure

Singapur és una ciutat moderna, una ciutat de negocis que creiem que és la ciutat més neta que hem vist mai, fins i tot al metro està estrictament prohibit menjar, i et posen multes si menges o si fumes al metro.

S’ha de passejar per China Town i per Little India. S’ha de visitar l’illa de Sentosa que és una espècie de parc d’atraccions on es paga per tot menys per anar a la platja i ofereix visites com: pujar a la torre Carlsberg (amb vistes), nedar amb dofins, visitar la butterfly and insects farm, underwater world....

Existeix un autobus intern que costa ,90$.

Per arribar a Sentosa agafem un funicular que inclou l’entrada a l’illa i ens costa 11,90$ l’anada i tornada.

Per moure’ns per Singapur triem el metro tot i que el taxi surt molt bé de preu. Curiosament el bitllet de metro és una tarja dura que un cop utilitzat s’ha de retornar a les màquines expenadores i et tornen 1$. El preu del metro depèn de la distància però acostuma a ser entre 2 i 2,5 $ (inclou 1$ que després es retorna).

Un edifici encantador que s’ha de visitar o si es pot quedar-s’hi a dormir, és l’hotel Raffles. També tenen un brunch els diumenges per 65$ i s’hi pot sopar amb buffet per 45$.

És un edifici històric preciós amb uns jardins i elegància general.

JOHOR BAHRU

Com arribar-hi

Johor Bahru és la primera ciutat del sud de Malaisia i hi anem perquè té un aeroport i des d’aquest aeroport els vols són molt més barats que sortint des de Singapur.

Agafem l’autobus al Queens street Bus Depot, i el bitllet ens costa 2,40$ i tarda 25 minuts fins a Johor Bahru. Hem de passar l’aduana de Singapur a peu i després tornem a agafar el mateix autobus fins a la frontera malaia. Allà caminem fins el nostre hotel que és a la vora.

Dormir & Menjar

Triem per internet des de Barcelona l’hotel Compact, l’habitació doble ens costa 110RM (Compact Hotel, 18 Jalan Wong Ah Fook, 80000 johor Bahru, Tel. 0060-7 221 3000, Fax 0060-7 221 4000, www.compacthotel.com.my, [email protected]

És un edifici alt i modern i ens dónen l’habitació més alta amb corner el que ens permet de gaudir de les vistes de Johor Bahru i de l’estret de Johor que separa la Malàisia continental amb Singapur.

Aquest preu és sense esmorzar.

Per sopar, al davant de l’hotel hi ha el carrer llarg i estret Medan Selera Meldrum Walk, amb milers de parades “gastronòmiques” que ofereixen tot el que desitgem i sopem peix a la planxa per pocs diners..

Coses a veure

A Johor Bahru, capital de l’estat de Johor hi arribem a les 5 de la tarda i només tenim el vespre per fer-hi una volta. Destaca el museu Royal Abu Bakar que era el palau principal de la familia reial de Johor, construit al 1866.

A part Johor Bahru no té massa més interès.

KUCHING

Kuching és la capital de l’estat de Serawak, a l’illa de Borneo.

L’illa de Borneo té la que es diu que és la selva més antiga del món i és plena de parcs nacionals. A més, a l’illa hi ha també Brunei i Indonèsia.

www.sarawaktourism.com

Com arribar-hi

Arribar-hi des de Johor Bahru amb l’avió tardem una hora i 15 minuts.

Per anar a l’aeroport de Johor Bahru agafem un taxi que ens costa 40RM i tarda 45 minuts (hem de tenir en compte que no hi ha trànsit i que són les 5 del mati!).

El vol d’AirAsia resulta ser una mica temerari doncs als 10 minuts de sortir, el capità ens anuncia una averia tècnica i hem de tornar a l’aeroport. Als 20 minuts es torna a enlairar l’avió i arribem sense problemes però amb un ensurt al cor i una anècdota a explicar...

A l’aeroport de Kuching agafem un taxi al centre que ens costa 17,50RM, el preu és fixe i es compra una butlleta a un counter a la sortida.

Dormir i menjar

L’hotel que vam triar és molt cèntric i molt recomanable, el Singgahsana Lodge, un hotelet d’estil Serawak, tot i ser senzill és un dels més nets que veiem, i maco.

Reservem per internet des de Barcelona la honeymoons’s suite, que senzillament és una de les dues úniques habitacions que té bany dins de l’habitació, ens costa 107,80 RM la nit incloent un senzill esmorzar. Les altres habitacions no tenen bany a dins però estan igual de bé que la “suite” i costen entre 40RM el dormitori de vàries lliteres i els 80RM les habitacions dobles o triples (Singgahsana Lodge, 1 Temple Street, 93000 Kuching, Tel. 0065 6 82429277, Fax 0065-6 82 429267, www.singgahsana.com, [email protected]).

Ens fan pagar per avançat mitjançant la tarja de crèdit el 30% del total de l’habitació.

Al Singgahsana rentar la roba costa 3,50Rm el kilo, internet 4RM l’hora i llogar una bicicleta tot el dia costa 20RM.

Just al davant hi ha un edifici alt el Harbour View hotel que com bé diu el nom té vistes a tot el port fluvial i allà una habitació doble incloent l’esmorzar costa 98RM (Harbour View Hotel, Lorong Temple, 93100 Kuching, Tel. 0065-6 82 274 600, Fax 0065-6 274 777, www.harbourview.com.my, [email protected]).

Qui busqui més luxes també hi ha un Hotel Hilton, un Crowne Plaza i un Holyday Inn al centre de Kuching.

Per dinar, recomanem un restaurant molt senzill, però que ofereix peixos i marisc fresquíssims i molt barats, que es paga segons el pès: See Good (53, Ban Hock Road, 93100 Kuching, Tel. 0065-6 82 232609).

També sopem al Khatulistiwa just al costat del riu amb cuina variada i occidental que malhauradament tarden més d’una hora en portar-nos el menjar (Khatulistiwa, Jl tunku Abdul Rahman, Tel.0065-6 248896).

Un altre local on anem per prendre algo i també molt recomenable és el Bing!, local de disseny molt agradable (Bing, 84 Padungan Road, 93100 Kuching, Tel. 0065-82 421880, Fax 0065-82 259188, www.bingcoffee.com, [email protected]).

Un altre restaurant per anar-hi i provar el cranc amb salsa negra, és el D’Alif (D’Alif, Waterfront, Tel. 0065-82 8188400, Fax 0065-82 413753).

Life Cafè cuina xinesa i vegetariana (108 Ewe Hai street, 93000 Kuching, Tel. 0065-82 411754).

Les ampolles d’aigua grans costen a totes les botigues 2RM i les petites 1RM.

Coses a veure

Kuching significa gat en malai, és una ciutat maca que com totes les ciutats malaies té el seu China Town i Little India, uns parcs molt cuidats i al tenir el riu Serawak convida a fer unes passejades pel Waterfront molt maques.

El Bazar es troba davant del Waterfront i hi ha cents de botigues que venen el mateix i que val la pena comparar preus doncs hi ha notables diferències.

A Kuching és el lloc on es concentra l’artesania a Malàisia i després d’haver comparat preus amb el central Market de Kuala Lumpur, és on recomanem fer les compres doncs l’artesania de fusta surt per menys de la mitat que a Kuala Lumpur.

Travessar el riu Sarawak costa 0,30RM. A l’altre cantó trobem Istana, la residència del governador de l’estat que no es pot visitar.

Pels amants dels gats, aquí hi trobaran el que diuen que és l’únic museu del món de gats, una mica kitsch però ret homenatge al felins que dónen nom a la ciutat.

S’ha de visitar la mesquita (Jl Nan Hock), i el mercat de peixos, d’aviram i de fruites, tot està molt a la vora i ho trobarem arribant fins al final del water front.

Al capvespre aprofitem per a fer una excursió en barca per a veure la posta de sol, dura una hora i mitja i costa 30RM. També hi ha altres vaixells que costen 45RM, però són molt més grans.

EXCURSIONS PELS VOLTANTS DE KUCHING

Les excursions es poden fer pel nostre compte o amb agència.

Els preus d’agència són de 170RM per persona per a veure el Semengoh Wildlife Centre i la granja de reptils, o anar al Gunung National Park costa 190RM, anar al Bako National Park en excursió d’un dia costa 200RM per persona, i anar-hi 2 dies/1 nit costa 316RM per persona.

Anar a visitar els Longhouse costa 2 dies/1 nit 422RM per persona, 3 dies/2 nits costa 528RM per persona i anar a les Longhouse de més lluny costaria uns 952RM per persona. Tot això ho podem veure a Borneo Adventure, la principal agència de Kuching (n’hi ha d’altres més barates, les trobem totes al basar): www.borneoadventure.com

Nosaltres optem per a fer les excursions pel nostre compte.

Bako National Park

Recordem agafar almenys un passaport entre els que hi anem, doncs a l’entrada del parc, et demanen el passaport per a registrar-te.

Surt un autobus de la companyia Petra Jaya Transport cada hora en punt, agafem el numero 6, són grocs i blaus i costen 1,5RM. S’agafen a la plaça on hi ha el mercat a l’aire lliure, al costat de la mesquita de Kuching. Mentre esperem l’autobus se’ns ofereix una mini van i decidim agafar-la ja que per 5RM cada ú ens porta fins a l’embarcador per anar al parc nacional Bako. Tardem 30 minuts per fer 27kms.

Allà a l’embarcador trobem la cabana per a registrar-nos i per pagar 10RM, la lanxa que ens porta fins al parc costa 10RM sempre que siguis 5 persones o menys i 8RM entre 6 i 9 persones.

La lanxa tarda 20 minuts a arribar al parc.

Allà hi trobem varis itineraris per a fer i vénen indicats amb les hores que tardes en fer-los. Qui vulgui guia l’ha de contactar previament doncs allà no n’hi ha.

Al Bako s’hi poden veure monos nariguts, i tota mena de fauna selvàtica.

Semengoh Wildlife Centre

Per arribar-hi surt qualsevol autobus 6,6A, 6B, 6C que surten sovint del davant la post office, 2RM. Cal dir al conductor que ens deixi baixar al Semengoh. Tardem 55 minuts.

L’entrada costa 3RM.

Al Semengoh alimenten als orangutans dos cops al dia, a les 9 del mati i a les 3 de la tarda. Nosaltres hi arribem una hora abans i tenim la oportunitat de donar-los fruita nosaltres mateixos atraient-los amb uns tipics crits i els orangutans baixen.

“L’espectacle” de quan els alimenten és uns minuts caminant del centre, selva endins on hi ha una tarima i de lluny els turistes podem observar com els orangutans s’acosten a agafar la fruita, però de lluny... per això recomanem arribar ben d’hora al mati.

Agafem un autobus de tornada de les 11,30 (que passa 20 minuts abans).

SALANG (ILLA DE TIOMAN)

Pulau Tioman té 20 kms. de llarg i 11 d’amplada i té un petit aeroport. És una illa paradisiaca que té petits pobles que només s’hi pot arribar en barca. L’illa només té un cami que connecta amb el cantó oriental.

www.tioman.nerim.net

www.tioman.com.my

http://tioman.nerim.net/en/references1_en.html

Com arribar-hi

A l’aeroport de kuching hi arribem en taxi pagant 17RM, agafem un vol d’AirAsia que tarda una hora i mitja a arribar a Johor Bahru. Allà agafem un taxi pagant al counter un preu fixe de 160RM i tardem 2 hores per fer 140kms per arribar a Mersing. Anem en taxi perquè l’opció d’anar de l’aeroport a l’estació d’autobusos, allà agafar un autobús que tarda 3 hores fins a Mersing no és bona.

A Mersing caminem fins a l’embarcador on a les 13,30 agafem el speed boat que tarda 1 hora per arribar a Tioman. Paguem 30RM, el ferry que tarda dues hores costa 30RM. La decisió de prendre un speed boat o el ferry no és una qüestió de diners sinó de capacitat de resistir el mareig.

Els diferents hotelets i resorts estan situats a les diferentes platges i a l’entrar a l’embarcador s’ha de demanar que et deixin a la que és el nostre desti.

Dormir & Menjar

Nosaltres arribem a Pulau Tioman sense reserva prèvia per lo que decidim anar a la platja més al nord de l’illa, Salang on segons la guia la platja és molt bonica i on sembla que hi ha molts resorts. Tenim impreses tres webs diferentes i hi arribem ilusionats.

Ens quedem al Salang Indah Resort (Kampung Salang, Pulau Tioman, Tel. 0060-9 419 5015, Fax 0060-9 419 5024, www.salangindah.com, [email protected])

Paguem 130RM (preu de sortida és 170RM) per un xalet de 4 persones sense esmorzar sobre pilons sobre l’aigua. El xalet està en un lloc idilic, i la platja també és molt maca, però tant aquest com tots els altres resorts que hi ha a Salang són més aviat senzillets i no hem de tenir massa aspiracions.

Si volem algun resort millor hem de buscar altres platges, (sense haver-ho comprovat en persona!), creiem que el Paya Beach resort: www.payabeach.com i el Panuba Inn Resort: www.panuba.com o el Japamala Resort: www.japamalaresort.com són millors opcions.

Per menjar anem al restaurant del resort que ofereix al vespre barbacoa (de peix i carn) on et pesen el peix que tu tries i te’l fan allà mateix.

Les aigües grans a Tioman costen 3,5RM.

Internet costa 12RM l’hora.

Coses a veure

Aquest desti paradisíac és perfecte per poder fer snorkeling, submarinisme o senzillament panxing.

KUALA TERENGGANU

Per nosaltres Kuala Terengganu és un lloc de pas per arribar a les illes Perhentian. Haviem d’arribar-hi més d’hora i aprofitar per poder veure alguna cosa d’aquesta ciutat però arribem a les 11 de la nit i marxem a les 7 del mati.

Com arribar-hi

Agafem l’speed boat a Salang de les 9,30 que teóricament tarda 1 hora (en tardem 2) fins a Mersing. Anem fins Island Connection Travel & Tours (2, Jalan Jemaluang, 86800 Mersing, Tel. 0060-7 7992535, Fax 0060-7 7994033, www.tioman.cc, [email protected]) l’agència que venen els bitllets de la companyia d’autobusos Transnasional. A l’arribar a Mersing per anar a Tioman, ens van dir que no s’havia de reservar bitllets per anar a Kuala Terengganu que sempre hi havia lloc en l’autobus de les 12 (costa 26,40RM). Quan arribem a l’agència ens diuen que no queden bitllets i per tant decidim agafar l’autobus de les 12 fins Kuantan, ens costa 12,40RM. Tardem 3 hores fins l’estació d’autobusos de Kuantan i quan hi arribem ja no hi ha bitllets pel darrer autobus cap a Kuala Terengganu. Decidim agafar un taxi que ens costa 140RM.

Dormir & Menjar

A Kuala Terengganu dormim al Midtown YT Hotel (30, Jalan Tok Lam, 20100 Kuala Terengganu, Tel. 0060-9 6235288, Fax 0060-9 6234399, [email protected]). Paguem 90RM per una habitació doble incloent-hi l’esmorzar.

L’hotel és un edifici alt i modern que requereix una renovació urgent i on se sent una pudor permanent.

Sopem al Café del davant, el Ping Anchorage Travellers Café (Ground Floor, Jalan Dato’Isaacs, Kuala Terengganu, Tel. 0060-9 6262020, www.pinganchorage.com.my, [email protected])

Ping Anchorage també és una central de reserves d’hotels per a Tioman i d’altres llocs a la costa est de Malàisia, així com també té un budget lodge.

ILLES PERHENTIAN

Pulau Kecil (illa petita) i Pulau Besar (illa gran) composen les paradisíaques illes Perhentian. Aigües transparents, platges de sorra blanca i resorts encantadors.

A l’embarcador ens fan pagar 5RM com a conservation fee del parc marí.

http://www.perhentianisland.info/

http://www.perhentian.com.my/

http://www.pulauperhentian.com.my/

Com arribar-hi

Des de Kuala Terengganu agafem un taxi fins a l’embarcador de Kuala Besut que tarda 1 hora i pel que paguem 80RM.

A Kuala Besut l’aigua costa 1RM.

Agafem un speed boat (30RM) que ens porta en 30 minuts fins a l’illa petita. Ens deixa a 100 metres de la platja i allà agafem un “”watertaxi” que ens costa 2RM.

Tot ho comprem a Yaudin Holidays and Tours, 9 6 10 Rumah Kedai 2 Tingkat, 22300 Kuala Besut, Tel. 0060-9 674677, Fax 0060-9 6974611, [email protected])

Dormir & Menjar

A Pulau Kecil anem al Suria Perhentian Dive Resort (www.suriaresorts.com)

que reservem previament per internet des de Barcelona. Està situat a la Coral Beach que és la única de les dues illes que té la posta de sol.

El resort és preciós, en una platja espectacular però els xalets de dins són molt senzills. Massa.

Agafem un paquet de 3 dies i dues nits amb dues excursions d’snorkeling i pensió complerta per 350RM cada ú.

A la platja, uns metres més enllà hi ha el Mama Kitchen que ofereix barbacoa de carn o peix incloent-hi amananida, patates, arroç i sindria per 15RM.

Al cantó oriental de l’illa petita hi ha la Long Beach on trobem molts hotelets i resorts senzills. Allà la platja és molt ampla i hi ha molta marxa. Es pot anar de la Coral Beach a la Long Beach per un cami travessant la selva de l’illa durant 15 minuts i ens creuem amb varis varanos.

Decidim quedar-nos més dies a les meravelloses illes Perhentian però decidim buscar un resort que ens agradi i anem a l’illa gran: Pulau Besar on ens agraden: Tuna Bay island resort: www.tunabay.com.my resort davant la platja amb habitacions noves i modernes de ciment, costen 250RM la nit. A uns metres trobem el New Cocohut Resort amb uns xalets preciosos, www.cocohuttravel.com, costen 200RM la nit.

Nosaltres anem al Arwana Resort que és a una altra platja, i és el resort més nou que hi ha a la zona, paguem 400RM per persona pel paquet que inclou habitació doble davant de la platja, tots els àpats i dues excursions d’snorkeling; una habitació doble amb vistes a la piscina costa 160RM. El resort té una piscina preciosa, (Tel. 0060-9 752 1741, Fax 0060-9 6977475, www.arwanaperhentian.com.my, [email protected])

A la mateixa platja trobem el Flora Bay Resort amb uns xalets perpendiculars a la platja per 150RM que estan molt bé: www.florabayresort.com (demanar els xalets nous, New Flora Bay)

Coses a veure

Les Perhentian són el paradis per a fer snorkeling o bucejar.

Nosaltres vam poder nedar entre taurons (petits) i entre tortugues (gegants), a més hi ha milers de peixos de colors.

Les illes són les més boniques que hem vist i a part de platja, hi ha molta selva verge.

TANAH RATA (CAMERON HIGHLANDS)

Les Cameron Highlands estan entre una altitud de 1300 a 1800 metres. Lògicament aquí ja no fa tanta calor com a la resta de Malàisia.

http://www.pahangtourism.com.my/highlands/index.html

http://www.cameronhighlands.com/

http://www.cameron.com.my/

Com arribar-hi

Per anar a les Cameron Highlands des de les illes Perhentian, haviem previst anar fins a Kota Bahru i anar-hi des d’allà, però finalment descartem aquesta possibilitat doncs ens diuen altres turistes que a Kota Bahru no hi ha “res a veure” i a més trobem la manera d’arribar directament fins a les Cameron Highlands amb una mini van pagant cada ú 75RM. Ens hi porta Yusoff Awang Ya ([email protected], [email protected], Tel. 0060-19 9452999 o 0060-9 7442831). Tardem 6 hores en arribar a Tanah Rata que és una de les dues ciutats que recomana anar la guia, l’altra és Brinchang on segons ens comenten hi va el turisme local, i a Tanah Rata el turisme internacional.

A Tanah Rata només canvien diners en efectiu al Maybank.

Dormir & Menjar

Arribem en divendres a les 8 del vespre i no trobem hotel. Anem a parar a un hotel cutre i brut, el BB Inn (79A, Persiaran Camellia 4, Tanah Rata, 39000 Cameron Highlands, Tel. 0060-5 4914551, Fax 0060-5 4914552). Paguem 65RM per una habitació doble sense esmorzar, entre setmana costa 5a5RM.

Al dia següent canviem a un altre hotel senzill però net, el Cameronian Inn (16, Jalan Mentigi, 39000 Tanah rata, Cameron Highlands, Tel. 0060-5 4911327, Fax 0060-5 4914966, [email protected]), paguem 60RM per l’habitació doble sense esmorzar.

Qui vulgui un hotel nou i modern pot anar al Century Pines: http://www.hillresorts.net, on l’habitació doble incloent l’esmorzar costa 197RM la standard i 240RM l’habitació Deluxe.

Recomanem anar a l’hotel The old Smoke House (By the golf Course, Tanah Rata, Tel. 0060-5 4911215, Fax 0060-5 4911214) que és com un cottage anglès. Si podem pagar els preus i volem fer un cop de cap (=de VISA) pagarem 455 RM per una habitació doble. Una altra bona opció és anar-hi a prendre el tè i unes maduixetes de les Cameron, deliciós!

Per menjar recomanem el Then T café (4, Main Road, Side entrance, first floor, 39000 Tanah Rata, Tel. 0060-5195722883, www.t-caffe.biz), molt recomaneble tot i sobretot les seves lasanyes.

També disfrutem menjant a l’indi Kumar (26 Main Road, 39000 Tanah Rata, Tel. i Fax 0060-54912624).

En canvi no ens van agradar gens l’indi Suria per mal servei i el Rosendale per mala qualitat i mal servei.

Coses a veure

A les Cameron Highlands són famoses per les maduixes, les verdures i les plantacions de tè.

Nosaltres optem per fer una excursió que contractem directament amb l’hotel Cameronian Inn i ens costa 15RM per 4 hores d’excursió on ens porten a veure una granja de maduixes, una granja de papallones i insectes (3RM), una granja d’abelles, un centre de roses i orquidees (4RM), el temple budista de Brinchang i la plantació de tè de Boh.

Una altra opció d’excursió és fer el cim del mont Brinchang amb 2031 metres, i fer un trekking per la jungla anant en 4x4 i visitar la plantació de tè de Boh, aquesta costa 40RM per persona i també dura 4 hores.

La tercera excursió que ofereixen és la de tot el dia que costa 80RM per persona i que dura 9 hores i combina les dues excursions anteriors de mig dia.

Als voltants de Tanah Rata hi ha itineraris a fer de diferenta dificultat i duresa, intentem fer-ne un i tot i que reconeixem que no som muntanyencs, els camins no estan ben marcats i és agoserat fer-ne algun. Recomanem seguir a en Yen, que és un hoste permanent del Cameronian Inn i que cada mati fa un dels itineraris durant 3 o 4 hores i a canvi molt la voluntat.

Hi ha d’altres excursions per la muntanya, i creiem que l’agència millor és: CS Travel & Tours, 47 Main Road, 39000 Tanah Rata, Cameron Highlands, Tel. 0060-5 4911200, Fax 0060-5 4912390, [email protected]).

GEORGETOWN (ILLA DE PENANG)

L’illa de Penang és el destí favorit de les vacances dels saudites. Nosaltres només en veiem Georgetown que ens sembla una ciutat molt atractiva i creiem que segurament valdria la pena quedar-se uns dies a Penang si es disposa de més temps.

Penang està unida a la Malàisia continental amb el Penang bridge que és el més llarg de tot el sudest asiàtic.

www.penang.net.my

Com arribar-hi

Provenint de Tanah Rata per arribar a Georgetown agafem un autobus a les 8 del matí que surt de l’estació d’autobusos és al Main Road i que ens costa 23RM. Tarda 6 hores per a recórrer 201kms., en taxi ens hagués costat 280RM, el preu és fixe també.

L’autobus indica que va a Penang i para primer a Butterworth i després a Georgetown. Ens deixa a la nova estació d’autobusos al sud de la ciutat, a 15 minuts del centre. Arribar al centre en taxi costa 20RM.

Menjar & Dormir

Dormim a l’hotel Cititel (66 Jalan Penang, 10000 Penang, Tel. 0060-4 3701188, Fax 0060-4 3701185, www.cititelhotel.com, resvnpen@cititelhotel.com). Paguem 185RM per l’habitació doble amb esmorzar, és un hotel modern, recent i té piscina amb jacuzzi i sauna. A més, molt cèntric.

Una altra opció per a fer un cop de cap (=VISA) és el deliciós Eastern & Oriental Hotel (10 Lebuh Farquhar, 10200 Penang, Tel. 0060-4 2222000, Fax 0060-4 2616333, www.e-o-hotel.com, [email protected]). L’habitació doble costa 354RM i la de vistes al mar 415RM. Val la pena anar-hi, ni que sigui a prendre alguna cosa a la deliciosa bakery, al seu pub o a l’elegant restaurant.

Una opció barata, d’habitacions senzilles i netes (algunes sense finestres) és el Crystal Guesthouse (294 Chulia Street, 10200 Penang, Tel. 0060-4 2638068), la dobla costa 40RM. Al Crystal Guesthouse també hi fan massatges i reflexologia, 45 minuts costen 30RM.

Per menjar recomanem Ecco Cafè (402 Chulia Street, Tel. 0060-42623178, [email protected]), on fan unes pizzes delicioses i la pasta la fan artesanalment.

La majoria de grans hotels ofereixen per sopar buffets temàtics: asiàtic, western, seafood... nosaltres probem el “Eastern & western” de l’hotel Sheraton (3, Jalan Larut, 10050 Penang, Tel. 0060-4 2261888, Fax 0060-42267114, www.sheraton.com/penang, [email protected]) costa 59RM.

Coses a veure

Georgetown té el districte colonial del qual estan rehabilitant només alguns dels preciosos edificis que hi ha, alguns són seus d’institucions o entitats governamentals.

La ciutat ofereix un free shuttle bus que dóna la volta per tot el centre, per tot el que hauriem de veure. L’horari és de 7 a 19 hores i els dissabtes fins les 14 hores, i val la pena agafar-lo ja que representa la solució ideal si es disposa de poc temps o perr anar d’un lloc a l’altre del centre colonial. El mapa amb el recorregut està a tots els hotels.

També és molt agradable passejar per China Town, pels mercats de Little India (si resistim les olors/pudors).

El Fort Cornwallis és envoltat per murs i és on al 1786 Francis Light va fundar Georgetown. L’entrada costa 3RM i el més interessant és que a dins hi ha tota una exposició fixe sobre la història de Penang.

Val la pena pujar adalt l’edifici del Komtar: http://www.emporis.com/en/wm/bu/?id=122896, té 65 pisos i que a sota té el centre comercial més gran de Georgetown.

També és recomenable visitar Wat Chaiyamangkalaran, el temple budista xinès on a dins hi trobem un dels Buda jaients més llargs del món, fa 33 metres.

Just al davant hi ha un altre temple budista, aquest cop tailandès.

KUALA LUMPUR

La capital de Malàisia ens sembla una ciutat agradable i sorprenent perquè no ens resulta tant caòtica com moltes de les grans urbs asiàtiques.

KL té tres linies de metro (soterrat i elevat) i que es paga segons la distància. Tant el metro com els taxis són molt barats. Els taxis tenen taxímetre i estan obligats a posar-lo quan puja un client.

Com arribar-hi

Per anar a Kuala Lumpur des de Penang hi ha molts autobusos que fan aquesta ruta, nosaltres comprem els bitllets a sota l’edifici Komtar, costa 27RM i anem en “supervip”, un autocar amb 3 seients per filera.

Per anar a l’estació d’autobusos de Nibong agafem un taxi per 20RM, una altra possibilitat seria agafar una van per 2RM que surt des de Komtar.

Tarda gairebé 5 hores en arribar a l’estació de Puduraya de Kuala Lumpur. Paguem 10RM per a que un taxi ens porti fins l’hotel, que és a prop però tenint en compte el calor que fa i les motxil.les optem pel taxi.

Dormir & Menjar

Dormim a l’hotel Bintang Warisan (68 Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur, Tel. 0060-321488111, Fax 0060-321482333, www.bintangwarisan.com, [email protected]) que està situat al Golden Triangle que és la zona d’edificis alts, de negocis i també de la marxa nocturna. Paguem 115RM per l’habitació doble sense esmorzar.

Unes opcions més barates i a la vora de la zona del Golden Triangle és www.thegreenhut.com, i a uns metres trobem www.numbereight.com.my

Com totes les ciutats malaies, la varietat per a triar és inacabable. Nosaltres anem a The old Siam (23 Tengkat Tang Shin, 50200 Kuala Lumpur, Tel. 00600-321483708, Fax 0060-321483706, www.seacuisine.com.my)) un tailandès deliciós i molt agradable.

Al peu de les torres Petronas mengem al Chinoz (G47, Suria Klcc, Kuala Lumpur, Tel. 0060-321668277, Fax 0060-321669277).

Mengem vàries vegades a un indi anomenat Hanifa del carrer Nagasari.

Coses a veure

Les torres Petronas (www.petronas.com.my) són la seu central de l’empresa pública de petroli Petronas. Impressionant edifici que tots hem vist a la televisió o al cinema. Pujar fins l’skybridge és gratis, però només hi poden accedir 800 persones per dia, per tant si volem anar-hi ens toca llevar-nos aviat per a poder triar l’hora a la que volem entrar (entren 20 persones cada vegada). Obren les taquilles a les 8,30 del mati, si volem entrar-hi a primera hora ens convé anar-hi entre les 7,30 i les 8 del mati. Més tard ja no és segur quan podrem entrar.

L’skybridge és al pis 29 entre les dues torres.

Als peus de les Petronas hi ha un centre comercial de luxe inmens, el klcc.

Tampoc ens hem de perdre pujar a la Menara Kuala Lumpur (la torre de comunicacions), que ofereix una vista única de les Petronas i de tot KL (www.menarakl.com.my), pujar-hi costa 20RM i tanquen taquilles a les 21,30 de la nit. La torre es va inaugurar al 1996 i fa 421 metres d’alçada.

Recomanem passejar i entrar al museu nacional d’història (www.nationalhistorymuseum.gov.my) que és gratuit i podem entendre la història de Malàisia. Està situat a la plaça Merdeka que és preciosa. Val la pena visitar-la de dia i també de nit ja que està molt ben il.luminada.

China Town, Little India com a clàssics a les ciutats malaies. I les mesquites

MELAKA

Melaka és una ciutat preciosa on trobem dues parts diferenciades de la ciutat, la oriental en la que destaca el llegat de la dominació portuguesa, de l’holandesa i l’occidental o China Town, que demostra ser una China Town molt més cuidada i reformada que les altres que hem vist fins ara.

www.melaka.gov.my

Com arribar-hi

Anem a Melaka des de Kuala Lumpur. A l’estació d’autobusos de Puduraya surten moltíssims autobusos cap a Melaka, nosaltres recomanem agafar els de la companyia KKKL doncs són els únics que tenen tres seients per filera, tarda 2 hores i costen 9,40RM. Els busos surten a la mitja en punt de cada hora.

Transnasional i la resta d’empreses surten a les hores en punt.

Domir & Menjar

A Melaka no hi dormim per tant no podem aportar cap comentari dels hotels de Melaka. Considerem que és una llàstima que no haguéssim previst passar-hi nit a Melaka ja que segur que paga la pena.

En canvi sí mengem i fem vàries parades per tres restaurants històrics preciosos que paguen la pena anar-hi ni que sigui a prendre alguna cosa o simplement veure’ls: Cafè 1511 (52, Jalan Tun Tan cheng Lock, 75200 Melaka, Tel. 0060-62860150, www.cafe1511.com, [email protected]), Restoran Peranakan (107 Jalan Tan Cheng Lock, 75200 Melaka, Tel. 0060-62845001, Fax 0060-62817898, [email protected]), Harpers Restaurant (2 Lorong Hang Jeba, 75200 Melaka, Tel. 0060-62828800).

Coses a veure

A part de passejar per tot Melaka i visitar la part oriental dels llegats no ens hem de perdre l’ajuntament Stadthuys, l’església de Sant Paul, la villa Sentosa, el museu maritim que és una reproducció d’una nau portuguesa, i tots els temples de China Town i carrers deliciosos.

A la part de China Town també hi trobem unes botigues que volem destacar: samarretes no de les típiques però de disseny: Orangutan (59 Lorong Hang Jebat, 75200 Melaka, Tel. 0060-62826872, www.charlescham.com, [email protected]). Un mestre artesà que fa sabates i que segueix fent sabates d’aquelles que portaven les dones xineses de classe alta, i que segons ens explica, és l’únic del món que encara les fabrica a mà, es diu Raymond Yeo (Wahaik Shoemaker, 56 Jalan Tokong, 75200 Melaka, Tel. 0060-62849726).

També anem al taller d’un artista local que ens enamora, Temple Street (13 Jalan Tokong, 75250 Melaka, Tel. 0060-62831815, [email protected]), i finalment recomanem una botiga de souvenirs i antiguitats i cafè al mateix temps, preciosa jonkers Melaka (17 Jalan Hang Jebat, 75200 Melaka, Tel. 0060-62835578).

I EL VIATGE S’ACABA....

Per anar a l’aeroport internacional de Kuala Lumpur (KLIA) que és a 75 kms. del centre hem de calcular minim una hora; nosaltres vam tardar una hora i 15 minuts, el taxi costa 70RM, preu fixe. Hi ha tren des del centre que connecta amb l’aeroport i costa 35RM.

Agafem un vol Kuala Lumpur-Bangkok (1 hora i 15 minuts), i un segon vol Bangkok-Munich (11 hores) i finalment un vol Munich- Barcelona (1 hora i 40 minuts) amb Lufthansa.