MÈXIC-YUCATÁN

Nadal 2005

INTRODUCCIÓ

Mèxic-Yucatán és una zona amb contrastos importants doncs les zones plenament turístiques són del primer món i just al costata hi ha pobles on viuen totes les persones que treballen per abastir els serveis del secto turístic o que fins it to viuen aliens a tot aquest enrenou.

Aquest contrast també es veu reflectit en els preus doncs els preus que es troven a les zones més turistiques que vaig visitar, són preus més alts del que en realitat costen si volem fer l’esforç de buscar llocs més apartats per pagar menys.

És un viatge per combinar cultura, història i sol i platja que no poden deixar descontent a ningú.

Es diu que al Yucatán hi podem trobar els jaciments arqueològics més impressionants de Sudamèrica com Chichén Itzá, Uxmal, Cobá; a més hi trobem ciutats colonials amb fortificacions, esglésialls i senyorials edificis de govern que es remunten als primers anys de la Reconquista.

El litoral “yucateco” ofereix unes condicions inmillorables per a practicar el buceig i el submarinisme, esports nàutics, platges increïbles i unes vacances inolvidables.

Informacions generals:

http://www.yucatan.gob.mx

http://www.mayayucatan.com.mx

Diario de Yucatán: http://www.yucatan.com.mx

FITXA TÈCNICA DEL VIATGE

Data

Del 25 desembre 2005 al 3 gener 2006

Diners

A Mèxic-Yucatán no hi ha cap problema per a canviar sigui euros, sigui dòlars.

A l’anar pocs dies vaig emportar-me diners en efectiu, però si hi hagués anat més dies, m’hagués emportat xecs de viatge per a poder estar tranquil.la i saber que si passés alguna cosa amb els diners no seria greu.

Al ser un lloc tant turístic, es pot pagar amb tarjeta de crèdit a tot arreu.

Canvi mitjà:

Per cada euros em dónen 12 pesos mexicans.

Despeses del viatge

+ 777€                       (vol BCN-Ciutat de Mèxic-BCN)

+ 421€                       (vol Ciutat de Mèxic-Mérida-Ciutat de Mèxic)

+ 108,90€                  (Transports: autobusos interurbans, autobusos urbans i taxis)

+ 75€                         (Hotels)

+ 44 €                        (Restaurants, sucs i supermercats)

+ 28,50€                    (Excursions i entrades)

= 1454,40€               Total del viatge

Pressupost diari mitjà:

32,05€, vols a part.

Visat

A Mèxic no és necessari el visat per als ciutadans de l’estat espanyol. Només és obligatori portar el passaport vigent i guardar la targeta d’entrada fins al final del viatge que ens serà reclamada a la duana de l’aeroport.

Salut

Per anar al Yucatán no em vaig vacunar, només si tenim previst anar a altres regions de Mèxic (la selva de Chiapas) convé vacunar-se.

Per vacunar-se cal anar als centres habilitats pel departament de sanitat de la Generalitat de Catalunya (Tel. 93-443 05 07).

Les vacunes i consulta costen uns 27 euros, inclosa la consulta. S’ha de demanar hora prèviament i aconsellem preveure-ho amb molt temps (3-4 mesos abans), doncs al créixer el nombre de viatgers a destinacions exòtiques, pot ser que ja tinguin l’hora que ens va bé donada.

Seguretat

Mèxic-Yucatán és un pais que no té massa bona fama, sobretot pel que fa a Ciutat de Mèxic. A més, un mes abans de maxar van matar a dos turistes a la zona de Tulum.

El viatge l’he fet sola i en absolut he tingut en cap moment sentiment de por o temor davant de res. Evidentment de nit, tampoc em vaig passejar per llocs amagats i foscos, només per llocs turístics.

Evidentment s’aconsella viatjar sense joies ni ostentacions vàries externes.

La meva experiència va ser absolutament positiva i per la resta, just tenir les habituals precaucions que es té en qualsevol viatge (o quan es passeja per Barcelona), sobretot en llocs d’aglomeracions de gent i en hores nocturnes i llocs de poca lluminositat.

Transport

Avió: El vol intern de Ciutat de Mèxic fins a Mérida el vaig intentar comprar perr internet però sense èxit. Finalment, el vaig comprar a viatges Ibèria de Mataró: 93-755 25 80; i només una setmana abans de marxar.

Companyies aérees:

Mexicana: https://www.mexicana.com/app/main.jsp

Air Mexico: http://www.malaysiaairlines.com/

Autobús: A Mèxic les empreses d’autobusos funcionen molt bé i ofereixen diferentes classes d’autobusos i preus. Pel Yucatán funcionen bàsicament:

Ado: http://www.adogl.com.mx

Oriente: http://www.ado.com.mx

General:http://thematrix.sureste.com/cityview/merida1/transporte/terunion.htm

Taxi: els taxis a Mèxic-Yucatán són barats però no en puc explicar molt doncs en vaig agafar els minims. No sempre funcionen amb taxímetre.

Clima

Al Yucatán fa molta calor durant tot l’any. Quan jo hi vaig estar, feia uns 30 graus de dia i uns 20 a la nit.

No em va ploure cap dia.

Allotjament

He de dir que vaig marxar de Barcelona sense cap tenir cap hotel reservat. Tot va ser “sobre la marxa” i l’elecció de l’hotel on he passat la nit ha estat després d’haver comparats molts hotels i havent vist moltes habitacions a cada ciutat.

Mèxic-Yucatán té sobretot un tipus d’allotjament que és l’hotel gran, amb tot tipus de serveis i amb preus elevats. Però no s’hi val a desanimar-se ja que hi ha allotjaments més barats i prou decents.

On no vaig trobar hotels barats ni massa decents era a Playa del Carmen, també suposo que s’ha de tenir en compte les dates nadalenques-cap d’any i que la destinació és molt preuada per turistes sobretot americans i canadencs.

Gastronomia

Al Yucatán igual que a tot Mèxic, la comida acostuma a ser molt picant, o sigui que si no ens agrada, més val que vigilem quan demanem.

Molt típic són les tortillas, les tortilles que no són truites com nosaltres les coneixem aquí, són fines porcions circulars de massa de blat de moro ben aixefada i feta a mà que es poden menjar soles o amb pollastre o el que sigui. Quan són farcides i van acompanyades d’amanida, són el que ells anomenen tacos.

Recomanem preguntar per la comida corrida, és a dir, el plat del dia que acostuma a ser carn o peix acompanyat de frijoles (monegetes fosques), arròs i amanida. Molt bé de preu i fantàstic.

A l’estar en una zona tan turística, evidentment els preus també són per als turistes, per tant acostumen a no ser barats. El que jo vaig fer va ser menjar direcament a mercats i a llocs del carrer, tot ben tranquil.lament.

http://mexico.udg.mx/cocina/tipicos/yuctip.html

 

Diferència horària

Durant el nostre hivern, tenen 6 hores menys.

Guies de viatge

Yucatán, Lonely Planet versió en castellà (Ed. Febrer 2001).

ITINERARI

Al comptar amb pocs dies de vacances i tenir amics a Ciutat de Mèxic, no vaig directament a Yucatán, sinó que em quedo una nit a la capital.

Vaig volar fins a Mérida però al moment de buscar el bitllet intern m’era indiferent volar fins Cancún o fins a Mérida.

Tampoc duia l’itinerari marcat sinó que vaig anar sobre la marxa, per tant l’itinerari és totalment fruit de la quasalitat.

25 desembre:           Barcelona - avió

26 desembre:           Ciutat de Mèxic

27 desembre:           Ciutat de Mèxic – Mérida

28 desembre:           Mérida - Chichén Itzá – Valladolid – Tulum - Playa del Carmen

29 desembre:           Playa del Carmen - Illa de Cozumel

30 desembre:           Illa de Cozumel

31 desembre:           Illa de Cozumel – Isla Mujeres

1 gener:                     Isla Mujeres  - Mérida

2 gener:                     Mérida-Ciutat de Mèxic

3 gener:                     Ciutat de Mèxic – avió

CIUTAT DE MÈXIC

Ciutat de Mèxic és una ciutat inmensa, la tercera més gran del món, i que només arribar ja ens impresiona ja que l’aeroport sembla que estigui just enmig de la ciutat.

A Mèxic els dies que jo hi estic, durant el dia fa una temperatura agradable, fins i tot calor i a la nit fa fred.

Com arribar-hi

Compro el bitllet per internet a la pàgina web d’Iberia, pago 777 euros.

El vol Barcelona- Madrid tarda 50 minuts. A Madrid m’he d’esperar tres hores i mitja i el vol cap a Ciutat de Mèxic tarda 10 hores i mitja. Arribo a les 7 del mati a Mèxic.

De l’aeroport a on viuen els meus amics en taxi em costa 55 pesos. També hi ha metro que ens porta fins la ciutat.

Dormir & Menjar

A Ciutat de Mèxic hi tinc uns amics per tant no puc recomenar cap hotel on estar-se, ni cap restaurant.

El que s’ha de tenir en compte quan es vol buscar un hotel a Ciutat de Mèxic és a quina colònia (barri) volem dormir, doncs al ser una ciutat tant enorme, això marcarà els llocs on ens passegem i els restaurants on menjarem.

Coses a veure

Al ser la segona vegada que visito Ciutat de Mèxic i que a més m’estic amb uns bons amics amb els quals només passo un dia, no puc aconsellar res concret a veure.

Per saber què es pot veure recomano visitar la web:www.visitmexico.com

MÉRIDA

http://www.merida.gob.mx

Com arribar-hi

Compro bitllet de Mexicana Ciutat de Mèxic – Mérida – Ciutat de Mèxic a Viatges Iberia a Mataró: 93-755 25 80, pago 421 euros. El vol es pot aconseguir a millor preu si es compra amb més antelació, jo el vaig comprar 7 dies abans de marxar.

De l’aeroport a la ciutat només hi ha una manera d’arribar-hi ja que només hi ha un únic transport públic: agafar un taxi. A més, els taxis tenen aquest preu oficial de tarifa fixa.

Es ven el bitllet del taxi a la sortida de la terminal a una “caseta”, i costa 110 pesos. Segons el trànsit es pot tardar 15-25 minuts fins al centre de la ciutat.

En sentit contrari, és a dir de Mérida centre fins l’aeroport em va costar 29 pesos, aquí no hi ha tarifa fixa sinó es paga el que marca el taxímetre.

Dormir & Menjar

Després d’haver vist uns 15 hotels, dormo a dos diferents: Posada del ángel (Calle 57, nº 535, entre 66 i 68, Tel. 01 999 923 2754, [email protected]). L’habitació doble/individual costa 180 pesos i té ventilador i televisor amb cable. Sense esmorzar. És a la vora de l’estació d’autobusos.

Molt cèntric: Hotel Colón (Cal,le 62, nº487, entre 5 y 59, Tel. 999 923 43 55, Fax 999 924, www.hotelcolonmerida.com). Les habitacions costen entre 500 i 800 pesos, però en tenen una molt més senzilla que és la que jo vaig ocupar i que costa 250 pesos. Sense esmorzar.

Vaig a menjar dues vegades al restaurant Mérida, calle 62, núm 498, entre la 59 i la 61.

Coses a veure

Mérida és una ciutat colonial no massa gran a la qual no cal dedicar-hi més d’unes hores per veure-la ràpidament o si hi volem estar més més tranquils, no més de 2 dies.

Jo esperava trobar-me una ciutat espectacular, però quan s’ha vist altres ciutats colonials (Antigua a Guatemala, Arequipa a Perú o Oaxaca a Mèxic), Mérida resulta menys espectacular de lo esperat.

Però sí és una bonica ciutat que val la pena veure.

Recomano passejar pels seus carrers, agafant com a referència el carrer 60 que és el central.

CHICHÉN ITZÁ

És el jaciment maia més famós i més ben conservat del Yucatán.

Obren de 8 a 17 hores i recomano anar-hi a primera hora del mati. Jo vaig arribar a les 8,15 i vaig poder visitar el jaciment tranquil.lament, en canvi a les 10,45 quan ja marxava, arribaven cents d’autocars plens de turistes.

Chichén Itzá no és gran, es pot visitar perfectament amb 3 hores o si tenim un guia la nostra visita durarà més.

L’entrada costa 88 pesos.

També s’ofereix un espectacle nocturn amb llums i colors de 20 a 22 hores.

Com arribar-hi

Arribar-hi des de Mérida amb transports públic com vaig fer jo és molt senzill: a l’estació d’autobusos ADO al carrer 69 entre entre la 66 i la 68 surten autobusos cada 30 minuts a primera hora del mati i després cada hora. El bitllet costa 52 pesos i tarda 1 hora i 45 minuts en arribar.

L’autobus deixa a la porta mateix del jaciment.

VALLADOLID

Valladolid és una altra ciutat colonial però encara és més petita que Mérida.

Jo hi vaig estar dues hores i em va donar temps suficient per a veure “tot” Valladolid o si més no per a fer-me’n una bona idea.

http://www.valladolidvirtual.com.mx

http://www.xaac.com/playacar/vall.htm

Com arribar-hi

Des de Chichén Itzá surten varis autobusos que van directament a Valladolid. A la zona de souvenirs just al davant d’on es compren els bitllets per entrar hi vénen els bitllets per als autobusos que van a Mérida, Valladolid o Cancún. Quan jo vaig ser allà l’home que venia els bitllets no va aparèixer, i aleshores em vaig posar a l’aparcament on arriben i surten els autobusos i vaig agafar un colectivo, que és una furgoneta i val 20 pesos (els autobusos 22 pesos) i van més ràpit. Vaig tardar 30 minuts en arribar a Valladolid. El colectivo ens va deixar just al centre de la ciutat i d’allà també surten els autobusos en totes les direccions.

Jo vaig deixar la motxil.la a la consigna allà per tal de poder veure la ciutat.

TULUM

Tulum és famós perr les runes que hi ha arran de platja. No puc comentar ni hotels ni restaurants perquè jo només hi vaig anar per veure el jaciment i res més.

Hi ha el poble de Tulum i just al voltant de les runes també hi ha hotelets.

L’entrada costa 38 pesos. És un conjunt no massa gran que recomano veure al mati. Jo ho vaig veure a última hora de la tarda però el sol surt per la platja i il.lumina les runes i el mar blau del carib.

Allà hi ha una platja en la qual la gent s’hi banya.

Com arribar-hi

Des de Valladolid surten molts autobusos cap a Tulum (57 pesos) i tarda 1 hora i 45 minuts fins a Tulum, a l’estació d’autobusos.

Allà agafo un colectivo per 15 pesos fins l’entrada de les runes, de fet fins al camí d’entrada a les runes. Allà jo vaig caminar fins l’entrada però també hi ha la possibilitat d’agafar un trenet fins l’entrada per 20 pesos.

PLAYA DEL CARMEN

Per a mi Playa del Carmen representa un lloc de pas on en realitat no tenia ni previst passar. Donat que en un dia he vist la majoria de coses que m’havia proposat veure en aquest viatge, aleshores faig cap a Playa del Carmen.

Des de Tulum a Playa del Carmen està plè de resorts per turistes “all included”.

Playa del Carmen és una població turistica, amb un carrer principal peatonal plè de botigues i restaurants que recorda Platja d’Aro. He sentit comentaris que més al nord o més al sud (on hi ha tots els resorts) hi ha platges esppectaculars, però jo no les vaig veure.

Com arribar-hi

Des de les runes de Tulum, agafo un colectivo cap a Playa del Carmen dels que surten quan s’omplen. Tarda 45 minuts i pago 20 pesos.

N’hi ha moltíssims i simplement em poso a la sortida de les runes i d’allà surten els colectivos.

Dormir & Menjar

Malhauradament s’acosta cap d’any i trobo la majoria d’hotels molt plens i a preus elevadissims.

Vaig estar quasi dues hores buscant un lloc per dormir i vaig veure les habitacions dels pocs hotels que en tenien una de lliure, la relació qualitat preu era molt dolenta.

Vaig anar a dormir a un hotel molt senzill que definitivament era massa senzill i només recomano per persones atrevides i amb poques manies.

Hotel La Palma, Avenida juárez s/n, entre 10 Av. I 15 Av., al centre de Playa del Carmen, tel. 044-984-74 50539, pago 250 pesos.

No vaig anar a cap restaurant per tant no recomano res en especial.

 

ILLA DE COZUMEL

L’illa de Cozumel té 58 km de llarg i 14 d’amplada, i una sola carretera que dóna la volta a l’illa. La població principal es diu San Miguel i tots els cozumeleños viuen allà.

Compta amb un port on s’aturen tots els creuers i bàsicament els turistes són americans i canadencs.

www.cozumel.com.mx

http://www.cozumel.net/

 

Com arribar-hi

Des de Playa del Carmen surten cada hora els ferrys fins a Cozumel que costen 110 pesos, tarda 40 minuts. És un ferry modern.

Dormir & Menjar

Jo vaig quedar-me a casa d’amics per tant no puc recomenar cap hotel on em vaig estar però sí un hotel que vaig visitar: Hotel Barracuda: www.XXX

És un hotel al davant del mar i que estaven renovant donat que l’huracà Wilma va malmetre molt l’illa feia 3 mesos.

Per menjar recomano els restaurants i les parades de dins i del voltant del mmercado municipal.

També per esmorzar l’excel.lent panaderia La Cozumeleña (10a Av. Sur, 299 cantonada 3 sur, al centre), tenen un cafè amb regust de canela únic.

Per prendre alguna cosa a la nit recomano el bar Guantanamerra, carretera costera sur, km. 3,5, tel. 857-25 57, on hi trobarem autèntics cigars havans i mohitos i tequiles històrics.

 

Coses a veure

A Cozumel hi ha un jaciment arqueològic, San Gervasio. L’entrada costa 55 pesos i és a la carretera que va a l’altra banda de l’illa. És un jaciment que no té molt a destacar però és de les poques coses que es poden veure a l’illa.

També vaig visitar el Museo de la isla de Cozumel, on hi ha quatre sales on hi trobem la natura i fauna de l’illa, aixi com la història. A més, a baix, hi ha una cabanya maia amb una senyora maia que dóna explicacions sobre els estris que feien/fan servir els maies.

L’entrada costa 33 pesos.

Jo vaig llogar una moto per un dia i mig per 30 dolars (Rentadora Gallo, Av. 10ª, núm 25 entre Juárez i 1a sur, just al davant de l’església, tel. 86-92 44, [email protected]) i amb ella vaig anar fins les runes de san Gervasio i fins a les platges de l’altre cantó de l’illa on hi ha unes platges meravelloses totalment “salvatges”, i sense pràcticament turistes.

Les platges són de sorra blanca i aigües turqueses.

La carretera que dóna la volta a l’illa s’estava reconstruint doncs l’huracà Wilma havia malmès molt lees infraestructures de l’illa.

També es pot fer snorkelling i buceig, tothom en parla molt bé però jo no en puc parlar pesonalment. A www.tourswilltravel.com ens poden ajudar, pertany també a la rentadora Gallo.

ISLA MUJERES

L’illa d’isla Mujeres és una illa tipicament caribenya on els temps sembla que s’hagi aturat, platges meravelloses d’aigües turqueses i sorra blanca, i casetes de colors.

L’illa és petita, només té 8 kms de llarg i 3 d’ample (en alguns trams menys d’un km).

www.isla-mujeres.net

http://www.isla-mujeres.com.mx

http://www.islamujeres.caribemexicano.com

Com arribar-hi

Provenint de Cozumel, primer vaig agafar el ferry fins a Playa del Carmen (110 pesos), surten cada hora a l’hora en punt. A Playa del Carmen a pocs metres d’on és el ferry, hi ha l’estació d’autobusos i just al davant hi ha els colectivos que van a Cancún. Els colectivos són més ràpits i més barats. Surten quan s’omplen i costa 30 pesos i només tarda mitja hora.

Em deixa a la terminal d’autobusos ADO i allà agafo per 5 pesos un colectivo que em porta fins a Puerto Juárez que és un dels tres ports d’on surten els ferrys fins a isla mujeres.

El ferry surt cada hora i costa 70 pesos anada i tornada, només tarda 15 minuts.

Menjar & Dormir

Dormo a un dels pocs hotels que està just al davant la platja, una meravellosa platja, el Casa Maya hotel regentat pel Sr. José Lima que és encantador: carrer zazil-ha cantonada playa norte, tel. 9-877-1024, fax 9-877-0045, www.kasamaya.com.mx, [email protected].

Les habitacions costen entre 50 i 100 dolars segons temporada i tipus d’habitació. Aquest hotel té dos llocs encantadors on ens podem relaxar: un jardi de palmeres plè d’hamaques davant la platja i una terrassa on ens podem dedicar a mirar les estrellles.

A isla Mujeres menjo a paradetes pel carrer i al restaurant Susana.

Coses a veure

A part de gaudir de les platges, de l’aiguaa i de qualsevol esport nàutic, a isla mujeres podem anar a visitar el tortugario (10 pesos), que en realitat hi ha quatre tortugues i no cal que hi anem. Curiosament hi havia unes quantes tortugues albines.

Per arribar-hi vaig fer autostop a la única carretera de l’illa ja que a part de pocs cotxes, la majoria de turistes utilitza uns cotxets elèctrics d’aquells de golf.

I EL VIATGE S’ACABA....

Sortir de Isla Mujeres és fàcil doncs hi ha ferrys cap a Cancún-Puerto Juárez cada hora. Un cop a Puerto Juárez vaig en un colectivo fins l’estació d’autobusos, des d’on surten cada hora autobusos capa Mérida.

A Mérida agafo l’avió cap a Ciutat de Mèxic (2 hores) i allà l’avió d’Iberia que em porta a Madrid (11 hores) i posteriorment a Barcelona (50 minuts).